Fototips

Så tar du bättre bilder med din mobil!

Det behövs inte alltid dyr utrustning för att få bra bilder, ofta kan det räcka med kameran du alltid har med dig – mobilen! Med den kan du snabbt och enkelt fånga stunder och ögonblick för att dela på till exempel sociala medier. Vår content creator Joel delar med sig av fem enkla tips för att ta bättre bilder med mobilkameran.

Tänk på ljuset

Bra ljus är din bästa vän när du ska fotografera! Skippa blixten och undvik att fotografera i motljus så faller det naturliga ljuset på motivet. Direkt solljus kan dock skapa skarpa skuggor. Morgon, eftermiddagar och molniga dagar funkar bäst!

 

Tänker på hur ljuset blir vid fotografering
Visar hur du håller mobilen stadigt vid fotografering.

Ready, steady, go

Stabilitet är nyckeln till skarpa bilder. Använd båda händerna och håll armarna nära kroppen så minskar du risken att bilden blir suddig. Har du tillgång till ett bord, parkbänk eller trädstubbe, använd det som ett stativ för extra stabilitet.

 

Rengör linsen

Mobilens lins blir lätt smutsig och fet, även om det inte alltid syns. Innan du kastar dig in i fotograferingen, se till att torka av linsen från fingeravtryck och damm. Ett snabbt svep med en putsduk eller tröjärmen kan göra underverk för att säkerställa skarpa och tydliga bilder.

 

 

Rengör linsen innan fotografering och filmning
Aktiverar rutnätet för att skapa en intressantarebild.

Använd rutnätet

Aktivera rutnätet på din mobilkamera för att förbättra kompositionen. Många mobiler har ett alternativ som visar ett rutnät i nio delar när du fotograferar. Genom att placera ditt huvudmotiv vid en av skärpunkterna kan du skapa en balanserad och intressant komposition.

Experimentera!

Det är lätt att fastna i samma mönster när man fotograferar. Våga vara kreativ, prova nya vinklar och lek med perspektiven. Var inte blyg, ta hellre för många bilder än för få – på så sätt har du fler valmöjligheter!

Nya vinklar kan göra intressantare bilder.

Ta del av vårt fotoerbjudande!

Just nu har vi paketerat ett erbjudande till dig som kanske har ambitionen men aldrig tiden att fotografera själv eller dig som använder samma bilder om och om igen.

 

Kille som håller en kamera framför ansiktet.
en_GB

Gomorron on
Social Media

Meet us

Let’s book
a meeting!